Køb for 299 kr., og få gratis levering til pakkeshop og goodie bag

Bestil nu. Vi sender idag kl. 15

Bestil nu. Vi sender på mandag

Bestil nu. Vi sender på mandag

boxquiz.dk
0

Din indkøbskurv er tom

Nyt quizspil om Højskole fra Box Quiz

af Bettina Cronquist 2 minut(ters) læsning

Nyt quizspil om Højskole fra Box Quiz | boxquiz.dk

I en tid hvor det står lidt trangt til for fællesskaberne, er det dejligt at kunne lancere et quizspil fra Box Quiz om Højskole, som er et af de helt fantastiske kendetegn ved Danmark. Har du været på højskole? Og hvad er en højskole egentlig?

Det er en slags kostskole for voksne, som bor og studerer sammen og hver dag beskæftiger sig med noget, som de brænder for. Det kan fx være kunst, litteratur, musik, sang, teater og drama, mad og kulinariske oplevelser, filosofi, ja alt mellem himmel og jord. Det kræver ingen specielle forudsætninger at komme på højskole. Og der er ingen eksamen efter et højskoleophold. Hvert år tager mere end 30.000 voksne fra 17 1/2 år og op på de ca. 70 højskoler rundt om i Danmark, og mange oplever at komme hjem som nye mennesker, med en udvidet horisont, nye venner for livet og fantastiske oplevelser og livslange minder. Hjørnestenene i højskolernes tilbud og formidling er demokratisk dannelse og livs- og folkeoplysning, også selvom mange af højskolerne har en overvægt af kulturelle fag.

Højskolerne er en dansk opfindelse, som bygger på N. F. S. Grundtvigs tanker om folkelig dannelse. Den første højskole åbnede i 1844 i Rødding. Derfor kunne højskolerne holde et imponerende 175 års jubilæum i 2019. Der bliver sunget rigtig meget på højskolerne, og Højskolesangbogen danner rammen om dejlig og frigørende sang både morgen, middag og aften. Hvert år den 21. juni, på årets længste dag, er der maratonsang. Den dag synges Højskolesangbogen fra ende til anden, og det starter kl. 7 om morgenen. Traditionen er startet på Vartovkollegiet i 2009, og der synges til solen går ned i Vartovs Grønnegård.

Hvordan er så kønsfordelingen på højskolerne? Er den fifty fifty? Nej. Der er en klar overvægt af kvinder, og især på de korte kurser er der ofte 70% kvinder. Fra starten var højskolerne kønsopdelt, men i 1940'erne brød Engelsholm Højskole ved Vejle den tradition og blev det første sted, hvor karle og piger blev undervist sammen.

En af de nyeste højskoler er Roskilde Festivalens Højskole, som åbnede i 2019 i Roskilde med en bred palette af spændende fag inden for arkitektur, iværksætteri og kultur. Mange højskoler ligger omgiver af smuk natur, men du kan også komme på højskole midt i København. Johan Borup Højskolen ligger ved Frederiksholms Kanal i hjertet af København og et stenkast fra Christiansborg.

Hvad koster det så at komme på højskole? Højskolerne får statsstøtte og hører under Kulturministeriet, men hvis du skal på højskole, skal du regne med at betale en del selv. Det er ikke billigt, men du køber jo også en slags all-inclusive skoleophold. De fleste højskoler har ry for at lave helt fantastisk mad, servere mange måltider i løbet af dagen og lave alt selv i storkøkkener, så der er vist ingen, som går sultne i seng.

Hvis du ikke har været på højskole endnu, men måske har fået smag for det nu, så kan du blive endnu mere oplyst om de mange fantastiske højskoler i Danmark i vores quizspil om Højskole, som er udkommet i august 2020. God fornøjelse!

GÅ TIL QUIZSPIL OM HØJSKOLEOgså i Journal

Vær med i vores ven(inde) giveaway her | boxquiz.dk
Vær med i vores ven(inde) giveaway her

af Bettina Cronquist 1 minut(ters) læsning

Vind 2 puslespil: Et til dig selv og et til din bedste ven(inde)
Læs mere >>
Vi har fundet en vinder af årets første giveaway | boxquiz.dk
Vi har fundet en vinder af årets første giveaway

af Bettina Cronquist 1 minut(ters) læsning

Den heldige vinder er ...
Læs mere >>
Januar-udsalget er skudt i gang | boxquiz.dk
Januar-udsalget er skudt i gang

af Bettina Cronquist 1 minut(ters) læsning

Spar op til 30% på de flotteste puslespil
Læs mere >>